Määräaikaishuolto vai vuosihuolto?

Kommentit pois päältä artikkelissa Määräaikaishuolto vai vuosihuolto?
maaraaikaishuolto-vai-vuosihuolto

Määräaikaishuolto vai vuosihuolto? Kumpi siis kannattaisi teettää ja millä perusteilla? Mitä eroa on vuosihuollolla ja määräaikaishuollolla?

Lyhyesti vastaus kuuluu, että määräaikaishuolto on laajempi kuin vuosihuolto ja määräaikaishuollossa vaihdetaan yleensä enemmän osia kuin verrattuna vuosihuoltoon. Esimerkiksi sytytystulppien, ilmansuodattimen, vaihteistoöljyjen tai polttoainesuodattimen vaihdot kuuluvat vain määräaikaishuoltoon.

Määräaikaishuolto ja vuosihuolto termejä tosin saatetaan käyttää hyvin vaihtelevasti, joten ei ole ihme, jos välillä mietityttää mitä kumpikin tarkoittaa.

Sisältö:

Miten autoa pitäisi huoltaa?

Vuosihuolto kannattaa suorittaa nimensä mukaisesti kerran vuodessa. Huolto kannattaa toteuttaa, vaikka ajokilometrit jäisivät vähäisiksi. Auton vuosihuollon tarkoitus on pitää auto ajokunnossa ja se auttaa sinua välttämään mahdollisia isompia ongelmia.

Määräaikaishuollot  kannattaa suorittaa valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti. Määräaikaishuolto on vuosihuoltoa laajempi, mutta sen avulla ehkäistään suurempia ongelmia ja sinä voit olla luottavaisin mielin.

Vuosihuolto tai kausihuolto

Vuosihuolto tai kausihuolto (eli se ”pienempi huolto”) kannattaa tehdä autolle vuosittain. Vuosihuoltoon kuuluvilla toimenpiteillä autosi pysyy varmemmin toimintakunnossa ja ajaminen tapahtuu turvallisesti.

Mitä kuuluu auton vuosihuoltoon?

 • Öljyn ja öljynsuodattimien vaihto
 • Jarru- ja jäähdytinnesteiden tarkistus
 • Jarrupalojen ja jarrulevyjen kunnon tarkistus
 • Öljy / nestevuotojen tarkistus
 • Lukkojen ja saranoiden yleisvoitelu
 • Pyyhkijän sulkien kunnon tarkistus
 • Alustannivelien tarkistus
 • Valojen tarkistus

Milloin vuosihuolto kannattaa toteuttaa?

Ei ole olemassa tiettyä vuodenaikaa, jolloin huolto ehdottomasti kannattaisi toteuttaa. Kaikki ovat yhtä hyviä, mutta suosittelemme toteuttamaan huollon säännöllisesti. Käytännössä, kun vuosi edellisestä huollosta on kulunut ja määräaikaishuollon kilometrit eivät vielä ole täynnä.

Voinko tehdä auton vuosihuollon itse?

Osa auton huoltoon liittyvistä toimenpiteistä vaatii enemmän osaamista kuin toiset. Riippuu siis täysin sinusta, että mitkä toimenpiteet haluat teettää meillä ja mitkä haluat tehdä itse. Esimerkiksi lasinpesunesteen täydennys onnistuu kaikilta, mutta kaikki eivät halua tehdä sitä itse tai säilyttää nurkissa valtavaa pesuneste tonkkaa. Autoilijoita on joka lähtöön ja me palvelemme sekä omatoimisia että valmiita palveluita kaipaavia auton omistajia.

Muista mainita huoltoa varatessasi, jos haluat suorittaa jonkin osan huollosta itse tai jättää sen toistaiseksi tekemättä!

Vuosihuolto kesto

Vuosihuollon tekeminen kestää yleensä 1-2tuntia

Vuosihuolto hinta

Vuosihuollon hinta liikkuu yleensä välillä 100 – 220 euroa.

Määräaikaishuolto

Autosi huolto-ohjelmassa määritetään määräaikaishuollon ajankohdat. Se saatetaan ilmoittaa joko ajokilometreinä tai aikana. Nykypäivänä auton saa huoltaa myös muuallakin kuin ns. merkkihuollossa kunhan huolto suoritetaan auton valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti ja käytetään oikean luokituksen öljyjä sekä alkuperäisiä vastaavia varaosia.

Uudemmissa autoissa on yleensä huoltoilmaisin, joka ilmoittaa sinulle milloin auto kannattaa viedä määräaikaishuoltoon. Kaikissa automalleissa ei ilmaisinta ole, joten huolloista huolehtiminen jää sinun omalle vastuullesi.

Määräaikaishuollon tarkoitus on pitää auto ajokunnossa huoltovälin ajan ja se tuo pidemmällä ajalla autoilijalle säästöä. Esimerkiksi vuosihuollon on tarkoitus pitää huollon kustannukset pieninä. Säännöllinen huolto pitää auton kunnossa. Jos huolto jää väliin ja vaikka sytytystulpat rikkoutuvat pitkän vaihtovälin takia, niin luvassa on paljon suurempi lasku. Tai esimerkiksi jakohihna menee poikki huollon laiminlyönnistä johtuen, mikä pahimmassa tapauksessa rikkoo koko moottorin. Silloin kustannukset saattavat olla tuhansissa euroissa.

Kannattaa suorittaa määräaikaishuolto ajoissa mieluummin kuin säästellä huollossa.

Fixus huollossa noudatetaan aina valmistajan ohjeita ja autosi huolto-ohjelmaa.

Mitä kuuluu auton määräaikaishuoltoon?

 • Huoltokohteiden läpikäynti huolto-ohjelman mukaisesti
 • Jarrujen tarkistus
 • Jäähdytysnesteiden pakkasen kestävyyden tarkistus
 • Turvajärjestelmien tarkistus
 • Muut valmistajan määräämät toimenpiteet
 • Öljyn ja öljynsuodattimien vaihto
 • Raitisilmasuodattimen vaihto
 • Sytytystulppien vaihto
 • Tarvittaessa muiden nesteiden täydennys
 • Jarrunesteiden vaihto
 • Ilmansuodattimen vaihto
 • Polttoainesuodattimen vaihto
 • Tarvittaessa viallisten osien vaihto (pyydämme aina erikseen luvan korjauksille, jos korjaustarve ilmenee huollon yhteydessä)
 • Huoltovalon nollaus

Määräaikaishuolto myöhässä tai kilometrit yli?

Määräaikaishuoltojen huolto-ohjelma tulee auton valmistajalta. Ei voida 100%:n varmuudella sanoa ovatko huoltovälit määritelty auton omistajan kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. On kuitenkin syytä olettaa, että ainakaan auton valmistajat eivät halua riskeerata omistajan turvallisuutta. Lähtökohtaisesti määräaikaishuollosta ei kannata myöhästyä tai odottaa, että kilometrit menevät yli.

Jos autossasi on vielä tehdastakuuta jäljellä, voi määräaikaishuollon teettäminen myöhässä johtaa siihen, että sinä joudut maksumieheksi takuukohteiden rikkoutuessa. Kun määräaikaishuollon toteuttaa aikataulun mukaisesti, menevät takuun piiriin kuuluvat korjaukset takuun aikana yleensä takuun piikkiin.

Jos autossasi ei enää ole takuuta jäljellä, niin luonnollisesti myöhässä teetetty huolto ei vaikuta siihen kuka maksaa. Hyvällä tuurilla selviät myöhästymisestä ilman vahinkoja. Pienimmillään autoon tulee helposti korjattava vika ja pahimmillaan saattaa vaikka tarkistamatta jäänyt jakopäähihna johtaa kalliiseen moottori remonttiin.

Myöhästyessäsi määräaikaishuollosta leikit joka tapauksessa omalla sekä kyydissäsi olevien matkustajien turvallisuudella. Saatat myös aiheuttaa turhan tuhansien euron korjauksen esimerkiksi moottorin rikkoutuessa. Me olemme varmasti puolueellisia ottamaan kantaa, mutta silti kannattaa miettiä, että onko lyhyellä aikavälillä säästyvä raha riskin arvoinen.

Voinko tehdä määräaikaishuollon itse?

Määräaikaishuollon toimenpiteet vaativat yleensä enemmän osaamista kuin vuosihuollossa. Varsinkin, jos haluat että autosi takuu säilyy vielä määräaikaishuollon jälkeen, kannattaa huolto teetättää meillä.

Määräaikaishuolto kesto

Määräaikaishuollon tekeminen kestää 2-4 tuntia. 

Määräaikaishuolto hinta

Määräaikaishuollon hinta liikkuu yleensä välillä 200 – 400 euroa.

Meiltä saat lisätietoja

Jos vielä mietit, että määräaikaishuolto vai vuosihuolto, voit olla meihin yhteydessä.

<- takaisin auton huoltoon