Jakohihnan vaihto

Kommentit pois päältä artikkelissa Jakohihnan vaihto

Milloin jakohihna tai hammashihna pitäisi vaihtaa? Mitä jakohihna tekee? Onko haitallista vaihtaa jakohihnamyöhässä?

Jakohihnan tehtävä on huolehtia moottorin ajoituksista. Käytännössä jakohihna tahdistaa akselit, jotta autosi moottori toimii oikein. Jakohihna on kuluva osa. Kaikissa autoissa ei ole jakohihnaa ja esimerkiksi jakoketjulla toimiva moottori on yleensä tältä osin täysin huoltovapaa. Jakohihnallisissa autoissa huolto eli vaihtaminen on tehtävä säännöllisin väliajoin joko vuosien tai kilometrien mukaisesti

Jakohihnan vaihtamiseen vaaditaan erikoistyökalut ja itse työssä vaaditaan tarkkuutta: Jos yksikin hammas on väärässä asennossa jakohihnassa, sotkeutuvat moottorin ajoitukset ja moottorin merkkivalo saattaa syttyä auton kojelaudassa tai pahimmassa tapauksessa aiheuttaa moottorin vaurioitumisen

Mikä on jakohihnan vaihtoväli?

Jakohihnan vaihtoväli tai vaihtoaika riippuu siitä mikä auto sinulla on. Vaihtoväliin vaikuttavat auton merkki, malli, vuosimalli sekä moottorin tyyppi. Auton valmistaja antaa siitä suosituksen ja suositusta kannattaa noudattaa. Jakohihnan vaihtoväli on määritetty yleensä sekä ajokilometreissä että aikana. Se kumpi rajoista tulee aikaisemmin vastaan, määrittää sopivan ajankohdan vaihdolle. Vaihtoväli liikkuu yleensä 80 000 ja 210 000kilometrin tai 36 ja 60 kuukauden välillä. Oikean vaihtovälin löydät oman autosi huoltokirjasta. Jos tietoa ei löydy, niin voit olla meihin yhteydessä.

Mitä, jos jakohihnaa ei vaihda ajoissa?

Jakohihnan vaihtoajankohdasta ei kannata myöhästyä. Jos jakohihna pääsee katkeamaan, on yleensä seurauksena usean tuhannen euron moottoriremontti. Jakohihnan katkeaminen johtaa lähes aina moottorivaurioon. Esimerkiksi jos vesipumppu tai kiristin hajoavat voi pahimmillaan moottori mennä jopa korjauskelvottomaksi.

Silmämääräisellä tarkastelulla ei välttämättä pysty tekemään luotettavia johtopäätöksiä jakohihnan kunnosta, joten valmistajan ohjeiden noudattaminen on erittäin tärkeää

Kuinka kauan jakohihnan vaihto kestää?

Jakohihna näkyvissä moottorin purkamisen jälkeen

Jakohihna vaihtamiseen kuluva aika vaihtelee riippuen siitä mikä auto ja minkälainen moottori on kyseessä. Lähes jokaiselle moottorille on olemassa juuri kyseiselle moottorille suunniteltu jakohihna.

Jakohihna sijaitsee yleensä moottorin sisällä eli moottoria joudutaan purkamaan, jotta jakohihna pystytään vaihtamaan. Se, että kuinka paljon moottoria ja autoa joudutaan purkamaan vaikuttaa merkittävästi työn kestoon. Äärimmäisen hankalissa tapauksissa autoa joudutaan purkamaan niin paljon, että työ kestää jopa useita päiviä. Helpoimmillaan taas selvitään reilussa tunnissa.

Tyypillisesti jakohihnan vaihto kestää reilusta tunnista muutamaan tuntiin eli se voidaan suorittaa helposti yhden työpäivän sisällä.

Mitä jakohihnan vaihto maksaa?

Yleistä hintaa jakohihnan vaihtamiselle on yhtä vaikea määrittää kuin kestoa. Käytännössä hinta on täysin riippuvainen auton ja sen moottorin ominaisuuksista. Nämä vaikuttavat sekä työn kestoon että itse uuden jakohihnan hintaan.

Tyypillisesti jakohihnanvaihto maksaa 400 – 600 euroa.

Katso kaikki artikkelit tai kysy lisää.